Osnovna škola "Jovan Dučić"
u Petrovaradinu


Naslovna
O školi
Dokumenti
Aktivnosti
Učenici
Zaposleni
Roditelji

Kalendar rada
DOBRODOŠLI U NAŠU ŠKOLU! 

KAKO DA UPIŠETE DETE U NAŠU ŠKOLU

Ukoliko upisujete dete koje je pohađalo nastavu u nekoj drugoj školi, potrebno je da donesete njegovu đačku knjižicu i dođete u sekretarijat škole.

Ako upisujete dete u prvi razred, a ne živite u Petrovaradinu, pozovite ili dođite u februaru mesecu da se o tome dogovorimo.

Upis u prvi razred počinje u aprilu - informacije

Za upis je potrebno poneti: 

- Izvod iz matične knjige rođenih

- Potvrdu lekara o vakcinaciji

- Ličnu kartu jednog roditelja - potvrdu o prebivalištu

- Potvrdu da je dete pohađalo obavezni pripremni predškolski program - nakon završenog predškolskog programa

Važna napomena: Od ove školske godine Ministarstvo prosvete uvodi mogućnost da se dokumenti poput Izvoda iz matične knjige rođenih i potvrda o prebivalištu pribavljaju elektronskim putem, na osnovu zahteva roditelja upućenog školi.


Aktivnosti koje će u toku marta i aprila biti sprovedene:

- Organizovane posete predškolaca školi (oba objekta)

- Roditeljski sastanak za roditelje predškolaca


- Distribucija informativnog materijala

- Dan otvorenih vrata škole

- Roditelji budućih prvaka su dobrodošli da dođu u školu ukoliko imaju bilo kakvih pitanja i nedoumica vezanih za upis dece u školu

Dodatne informacije

- Pravilnik o planu nastave i učenja za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja i programu nastave i učenja za prvi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja

- U školi postoji produženi boravak    Upis u prvi razred 
Inkluzija
Profesionalna orijentacija
Korisni linkovi
Foto
Javne nabavke
Kontakt
Pišite nam :)

Nađite nas na FB"Mala" škola na FB


 

Ovde možete saznati neke činjenice o školi, uslovima upisa u školu, testiranju dece za polazak u školu, kao i neke druge značajne informacije, a za sve ostalo što Vas interesuje možete se raspitati u sekretarijatu škole ili pedagoškoj službi. 

 ۩ Smene

OŠ"Jovan Dučić" u Petrovaradinu radi u dve školske zgrade – U Preradovićevoj 6 i Malinovoj 2

Da li će dete pohađati nastavu u jednom ili drugom objektu zavisi od blizine stanovanja ili dogovora sa roditeljima, ukoliko škola ima mogućnosti da izađe u susret njihovim željama. Škola radi u dve smene i to pre podne od 8,00 i posle podne od 14,00 časova. U školi postoji i međusmena za odeljenja koja pohađaju učenici iz boravka i ona počinje od 11,40. Ti učenici nemaju popodnevnu nastavu, već svoj boravak u školi završavaju do 16,00 časova.

 

 Uzrast dece koja se upisuju u prvi razred

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Dete starosti od šest do šest i po godina, može se upisati u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu, kada psiholog škole utvrđuje da li je dete  na potrebnom nivou emocionalne, socijalne i intelektualne zrelosti.

 

۞ Čemu služi testiranje

Testiranjem se utvrđuje stepen spremnosti deteta za školu. Cilj ispitivanja je bolje upoznavanje sa detetom, kako bi se utvrdio najbolji način za rad i postizanje maksimalnih rezultata. Na osnovu testa se dobija i opšta slika generacije i nivo psihofizičkog razvoja sve dece.  Na osnovu rezultata testiranja formiraju se i ujednačavaju odeljenja prvog razreda.

Ukoliko dete ne pokaže na testu dovoljan nivo zrelosti ili ima nekih specifičnih teškoća u razvoju, za dete se pravi plan podrške koji podrazumeva različita prilagođavanja detetovim potrebama. Ukoliko postoji potreba za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom detetu, u dogovoru sa roditeljima, može se tražiti procena potreba od strane Interresorne komisije 

 

Boravak

U školi postoji produženi boravak. Radno vreme produženog boravka je od 6,30 do 16,00 časova. U boravku učenici obnavljaju naučeno gradivo, rade zadatke, igraju se, gledaju dečije filmove sa DVD-a i bave se ostalim slobodnim aktivnostima. Prostor u kome deca borave je renoviran i prilagođen njihovim potrebama. Učenici u produženom boravku dobijaju tri obroka (doručak, ručak i užinu). Za učenike prvog razreda čiji roditelji primaju dečiji dodatak, produženi boravak je besplatan. Potpisivanje ugovora o pohađanju produženog boravka trebalo bi da se obavi do 10. juna zbog planiranja rada u boravku. Za učenike koji pohađaju produženi boravak obezbeđeno je da nastavu pohađaju u prvoj smeni i međusmeni.

 

♥ Izborni predmeti

U prvom razredu izučavaju se obavezni i izborni predmeti. Od izbornih predmeta škola će ponuditi četiri, od kojih roditelji i učenici biraju dva. Predmeti koji će sigurno biti na listi izbornih su građansko vaspitanje i verska nastava (to su obavezni izborni predmeti), a ostala dva će biti poznata početkom školske godine. Strani jezik, koji se izučava kao obavezan, je engleski jezik.

 

☼ Knjige i školski pribor

Udžbenici za prvi razred su besplatni za decu iz socijalno ugroženih porodica, a detalji i kriterijumi definisani su odlukom Ministarstva prosvete, te u aprilu roditelji dobijaju ponude za kupovinu knjiga kada će se znati da li će dobiti besplatne knjige i u kom obimu. Sveske i potreban pribor roditelji će nabavljati u dogovoru sa učiteljicom/učiteljem.