Osnovna škola "Jovan Dučić"
u Petrovaradinu


Naslovna
O školi
Dokumenti
Aktivnosti
Učenici
Zaposleni
Roditelji

Kalendar rada
DOBRODOŠLI U NAŠU ŠKOLU! 

KAKO DA UPIŠETE DETE U NAŠU ŠKOLU

Ukoliko upisujete dete koje je pohađalo nastavu u nekoj drugoj školi, potrebno je da donesete njegovu đačku knjižicu i dođete u sekretarijat škole.

Ako upisujete dete u prvi razred, a ne živite u Petrovaradinu, pozovite nas telefonom na 021/6433201 ili pošaljite mejl na jducic@eunet.rs .


Poštovani roditelji budućih prvaka,

Epidemiološka situacija korona virusa ove godine neće pomeriti upis dece u prvi razred, i on će za školsku 2021/2022. godinu početi u predviđenom terminu od 1. aprila. Roditelju ili drugom zakonskom zastupniku dece koja su stasala za upis u prvi razred osnovne škole  omogućeno je da iskažu interesovanje za upis deteta u školu i to ličnim odlaskom u školu ili elektronskim putem definišu datum upisa i testiranja deteta preko Portala eUprava.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. 

 U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine

Informacija za roditelje u vezi sa eZakazivanjem termina upisa i testiranja dece


Почиње еУпис ђака првака

Од данас је поновно доступна услуга основних школа на Порталу еУправа – еУпис ђака првака у основне школе. Родитељи на једноставан начин, захваљујући овој услузи, могу да закажу термин за упис и тестирање детета у основној школи којој територијално припадају.

Термин у основној школи може да се закаже преко Портала еУправа или у директном контакту са школом, путем телефона или имејла. Одласком у основну школу у заказаном термину родитељи завршавају све активности везане за упис, без потребе да доносе  иједан папирни документ – извод из матичне књиге рођених, пријаву пребивалишта, уверење о похађању предшколског програма и доказ о обављеном лекарском прегледу детета, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетно, обавезно је донети у школу лекарско уверење уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара.

Свим будућим првацима и њиховим родитељима желимо срећан упис у први разред!

Како да упишете дете у школу електронски (кораци)

·         Уколико нисте, потребно је да се региструјете на Порталу еУправа. Детаљно упутство можете пронаћи овде.

·         Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал (упутство за пријаву)

·         Дугме "Покрени услугу" отвара страницу где је потребно да одаберете школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака и упис и одаберите термин.

Детаљно упутство за родитеље можете погледати ОВДЕ.

Dokumentacija potrebna za upis deteta u školu: 

- Izvod iz matične knjige rođenih

- Potvrda lekara o vakcinaciji

- Potvrda o prebivalištu

- Potvrda da je dete pohađalo obavezni pripremni predškolski program - nakon završenog predškolskog programa

Važna napomena: Ovu dokumentaciju će škola po službenoj dužnosti pribaviti iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i zdravstvenog informacionog sistema elektronskim putem.
    Upis u prvi razred 
Inkluzija
Profesionalna orijentacija
Korisni linkovi
Foto
Javne nabavke
Kontakt
Pišite nam :)

Nađite nas na FB"Mala" škola na FB


 

Ovde možete saznati neke činjenice o školi, uslovima upisa u školu, testiranju dece za polazak u školu, kao i neke druge značajne informacije, a za sve ostalo što Vas interesuje možete se raspitati u sekretarijatu škole ili pedagoškoj službi. 

 ۩ Smene

OŠ"Jovan Dučić" u Petrovaradinu radi u dve školske zgrade – U Preradovićevoj 6 i Malinovoj 2

Da li će dete pohađati nastavu u jednom ili drugom objektu zavisi od blizine stanovanja ili dogovora sa roditeljima, ukoliko škola ima mogućnosti da izađe u susret njihovim željama. Škola radi u dve smene i to pre podne od 8,00 i posle podne od 14,00 časova. U školi postoji i međusmena za odeljenja koja pohađaju učenici iz boravka i ona počinje od 11,40. Ti učenici nemaju popodnevnu nastavu, već svoj boravak u školi završavaju do 16,00 časova.

 

 Uzrast dece koja se upisuju u prvi razred

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Dete starosti od šest do šest i po godina, može se upisati u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu, kada psiholog škole utvrđuje da li je dete  na potrebnom nivou emocionalne, socijalne i intelektualne zrelosti.

 

۞ Čemu služi testiranje

Testiranjem se utvrđuje stepen spremnosti deteta za školu. Cilj ispitivanja je bolje upoznavanje sa detetom, kako bi se utvrdio najbolji način za rad i postizanje maksimalnih rezultata. Na osnovu testa se dobija i opšta slika generacije i nivo psihofizičkog razvoja sve dece.  Na osnovu rezultata testiranja formiraju se i ujednačavaju odeljenja prvog razreda.

Ukoliko dete ne pokaže na testu dovoljan nivo zrelosti ili ima nekih specifičnih teškoća u razvoju, za dete se pravi plan podrške koji podrazumeva različita prilagođavanja detetovim potrebama. Ukoliko postoji potreba za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom detetu, u dogovoru sa roditeljima, može se tražiti procena potreba od strane Interresorne komisije 

 

Boravak

U školi postoji produženi boravak. Radno vreme produženog boravka je od 6,30 do 16,00 časova. U boravku učenici obnavljaju naučeno gradivo, rade zadatke, igraju se, gledaju dečije filmove sa DVD-a i bave se ostalim slobodnim aktivnostima. Prostor u kome deca borave je renoviran i prilagođen njihovim potrebama. Učenici u produženom boravku dobijaju tri obroka (doručak, ručak i užinu). Za učenike prvog razreda čiji roditelji primaju dečiji dodatak, produženi boravak je besplatan. Potpisivanje ugovora o pohađanju produženog boravka trebalo bi da se obavi do 10. juna zbog planiranja rada u boravku. Za učenike koji pohađaju produženi boravak obezbeđeno je da nastavu pohađaju u prvoj smeni i međusmeni.

 

♥ Izborni programi

U prvom razredu izučavaju se obavezni nastvani predmeti i izborni programi. Od izbornih programa tu su građansko vaspitanje i verska nastava (to su obavezni izborni programi), kao i Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture - Slovački, Mađarski ili drugi za koje se ispolji interesovanje. Strani jezik, koji se izučava kao obavezan nastavni predmet, je engleski jezik.

 

☼ Knjige i školski pribor

Udžbenici za prvi razred su besplatni za decu iz socijalno ugroženih porodica, a detalji i kriterijumi definisani su odlukom Ministarstva prosvete, te u aprilu roditelji dobijaju ponude za kupovinu knjiga kada će se znati da li će dobiti besplatne knjige i u kom obimu. Sveske i potreban pribor roditelji će nabavljati u dogovoru sa učiteljicom/učiteljem.