Osnovna škola "Jovan Dučić"
u Petrovaradinu


Naslovna
O školi
Dokumenti
Učenici
Roditelji

Kalendar rada


PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

AKTUELNO...

Pravilnik o upisu učenika u srednju školu, april 2023.

Raspored održavanja pripremne nastave za polaganje završnog ispita

Dualno obrazovanje - šta je to?

Izmena pravilnika o polaganju završnog ispita za školsku 2022/23.

Testovi sa završnog ispita iz prethodnih godina


pregled orijentacionog broja potrebnih bodova

broj bodova služi kao orijentir za upis u određene obrazovne profile na osnovu upisa ovogodišnjih učenika prvog razreda SŠ, nije precizan pokazatelj

 

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE 2022/2023. GODINE 

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

PREZENTACIJA

Srednje škole upisuju učenike koji završe osnovnu školu i to u obrazovne profile trećeg stepena i četvrtog stepena (stručne škole i gimnazije), odnosno trogodišnje i četvorogodišnje.

 Treći stepen upisuju učenici koji žele što pre da se zaposle ili kasnije upišu u neku višu školu. Kada završi treći stepen učenik može da uz polaganje dodatnih ispita upiše četvrti stepen. 

Četvorogodišnje škole mogu biti stručne (tehničari) i gimnazije, kojih ima tri tipa: opšta, društveno-jezička i prirodno-matematička. Kada završi četvrti stepen stručne škole učenik se može zaposliti ili upisati na neki fakultet, ali ako završi gimnaziju učenik može samo studirati, jer nema struku, zanimanje, koje će dobiti tek po završetku fakulteta. Gimnazije pružaju najšire znanje i dobru pripremu za studiranje.

Neke srednje škole upisuju talentovanu decu i u njima se polaže prijemni ispit.  Takve su Karlovačka gimnazija za jezičke talente, specijalno matematičko odeljenje pri Jovinoj gimnaziji, Umetnička škola "Bogdan Šuput", Muzička i Baletska škola.

 Svi učenici nakon položenog završnog ispita popunjavaju liste želja, sa redosledom škola i obrazovnih profila koje bi želeli da upišu.

Potrebna dokumenta za upis u srednje škole su:

1.    Prijava za upis

2.    Originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi

3.    Izvod iz matične knjige rođenih

4.  Za pojedine srednje škole potrebno je lekarsko uverenje o ispunjenju zdravstvenih uslova

5.   Diplome o osvojenom prvom, drugom ili trećem mestu na međunarodnom ili državnom takmičenju učenika osmog razreda OŠ

6.   Diplome ili druge dokaze o posebnim dostignućima (za slučaj da se po broju bodova ne može utvrditi redosled kandidata)

Korisne informacije i testovi u vezi sa profesionalnom orijentacijom za osnovce:

http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/


Linkovi ka softveru za vežbanje, srpski jezik:

Imenice

Pridevi

Nepromenljive vrste reči

Naša škola učestvuje u realizaciji projekta "Profesionalna orijentacija u Srbiji" Cilj projekta je izgradnja školskog i vanškolskog sistema profesionalne orijentacije za mlade na prelazu između osnovne u srednju školu, odnosno u svet rada. Ciljnu grupu predstavljaju učenici sedmog i osmog razreda. Učenici će kroz radioničarski rad i realne susrete sa svetom zanimanja osnažiti svoje kompetencije za pravilan izbor budućeg zanimanja.

 Oni će kroz petofazni model programa profesionalne orijentacije upoznati svoje sklonosti, interesovanja, sposobnosti, sakupljati informacije o željenom zanimaju i profesionalnom usmeravanju, susresti se sa realnim svetom rada i načinom obavljanja željenog zanimanja da bi doneli što optimalniju odluku o izboru budućeg zanimanja.

     Tih pet faza ili koraka su sledeći:

 1. SAMOSPOZNAJA - učenici otkrivaju, istražuju i spoznaju svoja interesovanja, sposobnosti, vrednosti i viziju budućnosti za profesionalno orijentisanje.

 2.  INFORMISANJE O ZANIMANJIMA - istražuju i biraju informacione ponude o zanimanjima i karijeri.

 3. PUTEVI OBRAZOVANJA - istražuju i upoznaju obrazovne mogućnosti za razvoj svoje karijere.

 4. REALNI SUSRETI - informišu se iz prve ruke i praktično isprobavaju zanimanje.

 5. DONOŠENJE ODLUKE - znaju šta žele i donose svoju odluku o razvoju karijere.


Mala-matura.com je projekat besplatne online pripremne nastave za završni ispit, gde se kroz niz online kurseva iz srpskog jezika i matematike, kao i priprema za kombinovani test, pomaže učenicima osnovnih škola da savladaju kompletno gradivo potrebno za polaganje završnog ispita.

Projekat je nastao pod pokroviteljstvom Srednje škole za informacione tehnologije ITHS i Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, akreditovanih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Ideja ovog projekta je da se svim osnovcima koje očekuje upis u srednje škole i gimnazije omogući potpuno besplatna i visokokvalitetna pripremna nastava.

 

     Upis u prvi razred 
Inkluzija
Profesionalna orijentacija
Javne nabavke
Kontakt
Pišite nam :)
Nađite nas na FB"Mala" škola na FB